Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku X: Mule po prowansalsku, odc. 1

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(51)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Mule po prowansalsku – to danie inspirowane kuchnią francuską. Świeże mule są duszone w sosie z masła, białego wina z czosnkiem, cebulą i pomidorami. Do tego można podać chrupiącą bagietkę z serem roquefort. Świeża natka pietruszki ożywi całe danie! Mule po prowansalsku mogą być propozycją na wykwitną kolację.

Składniki:

cebula 1 sztuka
czosnek 3 ząbki
por 1/3 sztuki
pomidor malinowy 2 sztuki
masło 150 gramów
mule 500 gramów
natka pietruszki 1 pęczek
wino białe 150 mililitrów

Bagietka z serem roquefort:

bagietka 1 sztuka
ser roquefort 200 gramów
oliwa 4-5 łyżeczek

Do smaku:

Kurkuma mielona Prymat
Zioła prowansalskie suszone Prymat
Pieprz biały mielony Prymat

Porada

Po ugotowaniu wybieramy tylko te mule które się otworzyły – oznacza to, że są świeże.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku X: Mule po prowansalsku, odc. 1

Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy w plastry bądź rozgniatamy, por siekamy. Sparzone i obrane ze skóry pomidory kroimy w łódeczki i wykrawamy miąższ. Część bez miąższu kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy duży garnek, wkładamy 100 g masła i roztapiamy. Dodajemy cebulę, pora i czosnek, podsmażamy mieszając. Doprawiamy kurkumą. Wlewamy białe wino, pozostawiamy na 2 minuty, by wino odparowało. Dodajemy mule, mieszamy. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, całość mieszamy i przykrywamy. Dusimy na małym ogniu przez około 4-6 minut, potrząsając garnkiem od czasu do czasu, aż wszystkie muszle się otworzą.

Dodajemy pomidory i 50 g masła. Doprawiamy białym pieprzem i mieszamy. Drobno siekamy pietruszkę i dodajemy do muli. Wszystko razem delikatnie mieszamy, poruszając garnkiem. Za pomocą durszlakowej łyżki wyciągamy mule 

i przekładamy do głębokiego talerza. 

Bagietkę przekrawamy wzdłuż na pół, smarujemy oliwą, ser roquefort kładziemy na bagietkę. Bagietkę  przekładamy na blachę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 5-6 minut. Po upływie czasu wyciągamy na blachę. 

Mule podajemy z bagietką.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Linka2107 28.03.2019 21:48
pyszności:) ciekawy przepis
Bożena Matuszczyk 05.03.2019 09:55
Będąc w GRECJI to moja kuzynka wprost zajadała aż uszy jej się trzęsły a ja nie miałam odwagi spróbować.;)
Bożena Matuszczyk 05.03.2019 09:54
B
bietka 05.03.2019 09:44
Ciekawa jestem ich smaku, bo jeszcze nie jadłam :)
Doradca Smaku 05.03.2019 11:16
Zachęcam!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak