Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku IX: Sałatka z kaszy pęczak z suchą krakowską, odc. 19

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(51)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Kasza pęczak kojarzona jest jako dodatek do dań, głównie gulaszy i potraw jednogarnkowych. Tymczasem może być bazą dla sałatki ze świeżych warzyw i kiełbasy krakowskiej. Czy to zestawienie Was zaintrygowało?

Składniki:

ugotowana kasza pęczak 200 gramów
kiełbasa krakowska 100 gramów
pieczeń wieprzowo-drobiowa 150 gramów
cebula dymka ze szczypiorkiem 3 sztuki
cebula czerwona 1 sztuka
pomidor malinowy 1 sztuka
ogórek zielony 1 sztuka
konserwowe ogóreczki z chili Smak 70 gramów
orzeszki ziemne niesolone 100 gramów
miechunka suszona 100 gramów
miód 50 mililitrów
kapary całe Smak 1 łyżka
Musztarda rosyjska Prymat 2,5 łyżeczki
jajka przepiórcze 3 sztuki
kiełki groszku cukrowego 15 gramów
bułka 1 sztuka
oliwa 200 mililitrów

Do smaku:

Papryka słodka mielona Prymat
Kardamon mielony Prymat
Chili z solą morską Prymat w młynku

Porada

200 g ugotowanej kaszy pęczak to ok. 250 g nieugotowanej kaszy, 50 ml do smażenia 150 ml do sałatki

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku IX: Sałatka z kaszy pęczak z suchą krakowską, odc. 19

Cebulki dymki kroimy w ćwiartki, a szczypiorek siekamy. Czerwoną cebulę kroimy w piórka. Kiełbasę krakowską kroimy w plastry, a następnie w paseczki. Z pomidora wycinamy środek, a miąższ kroimy w kostkę. Ogórek obieramy, kroimy wzdłuż na pół i usuwamy pestki. Kroimy na paski pod ukosem. Ogórki konserwowe wraz z chili kroimy na mniejsze kawałki.

Patelnię rozgrzewamy, wlewamy 50 ml oliwy, dodajemy cebulę, suchą krakowską, podsmażamy. Doprawiamy do smaku papryką słodką.

Na osobną patelnię przekładamy orzeszki arachidowe, miechunkę suszoną, miód, doprawiamy do smaku kardamonem. Podsmażamy chwilę, mieszając.

Do miski wlewamy pozostałą oliwę, dodajemy szczypiorek, kapary, musztardę rosyjską, doprawiamy solą z chili, mieszamy. Jajka przepiórcze gotujemy 3 minuty na półtwardo. Po ostygnięciu obieramy i kroimy na pół.

Do dużej miski wsypujemy kaszę pęczak, dodajemy czerwoną cebulę, ogórek, pomidor, ogóreczki konserwowe z chili, kiełbasę podsmażoną z cebulą dymką, miechunkę z miodem i orzeszkami. Dodajemy sos z musztardą rosyjską. Całość mieszamy.

Pieczeń wieprzowo-drobiową kroimy w plastry. Bułkę kroimy na kromki i podpiekamy. Sałatkę wykładamy na talerz, kładziemy na niej plastry pieczeni wieprzowo-drobiowej i kiełki zielonego groszku. Wokół układamy jajka przepiórcze. Podajemy z kromkami z podpieczonej bułki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 04.10.2018 00:06
Wygląda pysznie i na pewno tak smakuje.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak