Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy olej czosnkowy na 2 sposoby

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

olej 500 ml
czosnek 4-5 ząbków

Opcjonalnie

Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka

Porada

To bardzo prosty sposób na aromatyczny i bardzo przydatny olej. Co prawda sklepy posiadają szeroki asortyment olejów smakowych, ale ten domowy jest tańszy i można przygotować go według własnych upodobań.

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy olej czosnkowy na 2 sposoby

Sposób 1:
Czosnek drobno posiekać i umieścić w butelce z olejem.
Całość zakręcić i odstawić na 2-3 dni, a najlepiej na 1-2 tygodnie.
(Po tym czasie olej można przecedzić i czysty z powrotem przelać do butelki.)
Przechowywać w lodówce.

Sposób 2:
Olej z posiekanym czosnkiem przelać do rondelka i podgrzewać na małym ogniu do momentu pojawienia się niewielkich bąbelków.
(Uważać, aby nie doprowadzić oleju do wrzenia.)
Po ostygnięciu przelać do butelki.
(Można przecedzić.)
Przechowywać w lodówce.
Dzięki podgrzewaniu olej od razu nadaje się do użycia.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 05.06.2018 19:26
warto robic taki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak