Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy mleczny chlebek

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

drożdże 15 g
mąka pszenna 75 dag
sól 1,5 łyżeczki
masło 6 dag
mleko 430 ml
cukier 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy mleczny chlebek

Mąkę przesiewamy do dużej miski dodajemy cukier , sól i miękkie masło. Robimy dziurę i dodajemy pokruszone drożdże. Na drożdże dodajemy ok 2 łyżki mleka i je rozcieramy w palcach. Odstawiamy na ok 10 min. Następnie dolewamy resztę mleka i wyrabiamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę nakrywamy je ściereczka i odstawiamy na ok 1 godzinę i 20 min. Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrabiamy dzielimy na dwie części i wkładamy do wysmarowanych masłem keksówek. Odstawiamy jeszcze na ok 40 min. Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok 40 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ppaulina 31.12.2013 15:49
pyszny taki domowy chlebek
aginaa 18.12.2013 07:21
fajny chlebek
KasiaK90 17.12.2013 19:34
super chlebuś ;)
ssylwiaa 14.12.2013 13:27
domowy jest najlepszy ;)
Kuchenka 13.12.2013 19:40
świetne!!!!
Czarnula87 13.12.2013 19:25
uwielbiam takie pieczywo
Katarzyna54 13.12.2013 18:22
bardzo fajny chlebek
Olga_SK 13.12.2013 15:33
Ale puszysty chlebek :)
Edith85 13.12.2013 14:56
pięknie wygląda Twój chlebek :)
artur7 13.12.2013 14:41
z mleczkiem pyszne
Marta11 13.12.2013 13:32
pyszny chlebek
Romanowka 13.12.2013 12:39
wygląda pysznie
kriko 13.12.2013 12:25
lubie taki
dada 13.12.2013 12:21
jaki świeżutki pachnący mniam mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak