Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe wafelki z kremem kawowym i orzechami

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Moja domowa wersja wafelków, które bez wątpienia są słodyczą mojego dzieciństwa. Czekolada, chrupiące orzechy, delikatny posmak kawy w kremie to smak, którego nie da się zapomnieć. Szybkie i łatwe w przygotowaniu wafelki pozwalają przy małej czarnej z najbliższymi powspominać stare, dobre czasy.

Składniki:

wafel tortowy 5 sztuk
orzechy laskowe 2 garści

Na masę kawową:

masło 82% 200 gramów
cukier 10 łyżek
kawa rozpuszczalna 2 łyżki
mleko 250 mililitrów
mleko w proszku 300 gramów

Na polewę:

czekolada 100 gramów
śmietana 30% 2 łyżki
masło 82% 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe wafelki z kremem kawowym i orzechami

1. W rondelku rozpuścić pokrojone na kawałki masło, dodać cukier, kawę i mleko, całość rozpuścić do uzyskania płynnej konsystencji i pozostawić do wystudzenia. Po tym czasie wsypać mleko w proszku i dokładnie wymieszać aż do otrzymania jednolitej, gęstej masy.

2. Masę wylać na pierwszy blat wafla, dokładnie rozsmarować, przycisnąć drugim blatem, (czynność powtarzać aż do wykończenia składników). Na końcu całość przycisnąć ciężką deską i wstawić do lodówki na około 2-3 godziny.

3. Polewa:
Czekoladę połamać na mniejsze części, przełożyć do rondelka, dodać masło, śmietankę i rozpuścić w kąpieli wodnej aż do uzyskania konsystencji polewy.

4. Orzechy uprażyć na suchej patelni i grubiej posiekać.

5. Na wierzchu wafle polać polewą, posypać orzechami i pokroić na mniejsze kawałki (mogą być kwadraty, prostokąty lub trójkąty, wedle uznania).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 27.11.2018 09:45
Takie wafelki to prosty szyki sposób na coś pysznego do kawusi lub dobrej herbatki.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak