Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe masło orzechowe

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

prażone orzeszki arachiowe 300 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 0,5 łyżeczki
cukier brzozowy 1 łyżeczka
przegotowana woda 1 łyżeczka

Porada

* Do wykonania masła należy użyć blendera, który przeznaczony jest do kruszenia lodu i rozdrabniania orzechów, ponieważ te o słabszej mocy mogą nie wytrzymać; ** Możemy użyć także maszynki do mięsa (o małych oczkach).

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe masło orzechowe

Prażone orzeszki arachidowe przekładamy do naczynia*.
Najlepiej użyć orzeszków uprażonych, ale nie solonych i oblanych olejem palmowym. Jeśli kupiliśmy orzeszki nieprażone, należy je wcześniej uprażyć i wystudzić.
Do małej miseczki dodajemy sól, cukier i łyżeczkę wody, mieszamy, a tak powstałą papkę dodajemy do orzeszków.
Wszystko dokładnie miksujemy za pomocą blendera na jednolita masę*.

* Jeśli masło będzie zbyt zwarte to podczas miksowania możemy dodać łyżkę oleju arachidowego i dodatkową łyżkę przegotowanej wody.

Gotowe masło przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce.
Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Futka 14.09.2014 10:18
Serdecznie polecam :)
inka2012 07.09.2014 13:19
muszę spróbować takie zrobić!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak