Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe masło

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śmietana z krowiego mleka 500 mililitrów
robot kuchenny

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe masło

Śmietanę wlać do misy robota i za pomocą średnich obrotów ubijać śmietanę. Powinno to zająć kilka minut (u mnie w Thermomixie na obrotach 5 zajęło to minutę, a w normalnym blenderze około 5-8 minut). Masło będzie gotowe, kiedy oddzieli się od niego maślanka, wtedy też należy zlać całość na gazę i dobrze odcedzić, odciskając masło i tworząc kulę lub inny, wybrany kształt.

Oczywiście możemy również od razu zrobić masło ziołowe i do ubijanej śmietany dodać sól, czosnek, świeże zioła z ogrodu, co komu do głowy lub pod rękę wpadnie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

malinka18 27.08.2012 17:20
jak byłam mała to masło u mnie w dom robiło się bardzo często.z tym że nie odcedzało się go a wyłapywało łyżką i ugniatało.i koniecznie po ugnieceniu musiało mieć zrobiony wzorek...ach jakie miłe wspomnienia...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak