Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe masło

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śmietana 30% 750 ml
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe masło

Zimna śmietanę przelać do wysokiego naczynia dodać sól i ubijać tak długo, aż oddzieli się masło. Kiedy będą widoczne grudki masła to przelać na sitku w celu odcedzenia maślanki na której upieczemy pyszny chleb. Odcedzone z maślanki masło dokładnie wypłukać w zimnej wodzie ( ja zmieniam wodę dwa razy) i przełożyć do pojemniczka i już można podawać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 05.05.2016 11:52
u mnie w domu nikt nie chciał robić ;) ale ja robię, jest pycha!
MAR3STA 01.04.2016 20:17
Oj zjadłabym takiego masełka
Barbara13 31.03.2016 20:20
uwielbiam domowe masełko
Renata9 31.03.2016 18:42
Pamiętam takie pyszne masełko u mojej babci, robiła je ze swojskiej śmietany.
iziona 31.03.2016 16:55
U nas babcia robiła takie :)
bryndzia93 31.03.2016 16:53
Domowe masło najlepsze :)
Czyki 31.03.2016 16:11
Bardzo smacznie:)
Janina 31.03.2016 14:56
Robię często masło ze śmietany wiejskiej;))
VioletoweKucharzenie 31.03.2016 14:06
domowe najlepsze!
Madzai 31.03.2016 12:47
Super przepis!
IZABELA29 31.03.2016 10:51
Pamiętam takie maslo z dziecinstwa tylko ze robione ze swojskiej śmietany przez mojego tate

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak