Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe bułki do hamburgerów.

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki

mąka pszenna 3 szklanki
mleko ciepłe 1 szklanka
drożdże 3 dag
masło 5 dag
cukier 2 łyżki
sól 1 płaska łyżeczka

Dodatkowo

jajko 1 sztuka
ziarna sezamu 2-3 łyżki
mąka pszenna 2-3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe bułki do hamburgerów.

1.Drożdże rozetrzeć z cukrem i mlekiem.Przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut w ciepłe miejsce.
2.Następnie do mąki dodać sól,masło i wyrośnięte drożdże.Zagniatać ciasto na stolnicy posypanej mąkę,przez kilka minut,aż będzie gładkie.
3.Ciasto przełożyć do miski,przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę.Po tym czasie z ciasta uformować 6 okrągłych bułek.Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia,i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut.
4.Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.Sezam lekko docisnąć.
5.Na dole piekarnika umieścić naczynie żaroodporne z gorącą wodą.Bułki wstawić do piekarnika i piec około 35-40 minut w temperaturze 200 stopni,do zrumienienia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 23.12.2016 16:34
Dziękuję:)
gusia1000 14.04.2015 23:50
Domowe najlepsze.
Katarzyna59 02.02.2015 17:16
fajne bułeczki
Babeczka35 02.02.2015 08:28
Dziękuję:)
Jadwiga/Jaga85 01.02.2015 18:42
pyszne bułeczki!
patryska76 01.02.2015 17:24
Takie bułeczki do hamburgerów to coś pysznego! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak