Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowa pita

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
drożdże świeże 20 g
woda letnia 1 szklanka
olej 2 łyżki
cukier 0,5 łyżeczki
sól 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Domowa pita

W wysokim naczyniu rozcieramy drożdże z cukrem, odrobiną wody oraz 1 łyżką mąki. Odstawiamy na 25 minut (zaczyn musi ładnie wyrosnąć). W osobnej misce mieszamy mąkę, sól, olej i zaczyn. Dolewamy wodę. Wyrabiamy ciasto (ma dość luźną konsystencję). Odstawiamy na 2,5 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i dzielimy na 4 placki. Rozkładamy je na papierze do pieczenia. Czekamy 30 minut, aby podrosło. Piekarnik wraz z blaszką rozgrzewamy do 240*C, przekładamy papier do pieczenia na blaszkę i pieczemy około 10 minut. Placki muszą ładnie napuchnąć.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 24.02.2015 08:31
fajny przepis
Margo1 05.02.2015 08:23
Super wyszła , też robiłam
Klausia 04.02.2015 22:45
przyda się :)
Renata9 29.01.2015 20:40
smaczna pita
VioletoweKucharzenie 29.01.2015 19:30
To prawda nie jest trudna w wykonaniu:-)
Cynamonka 29.01.2015 14:51
Właśnie takiego przepisu było mi trzeba! I nawet nie jest tak trudno zrobić swoją pite, widzę :)
Aleksandra/Olcia 29.01.2015 14:49
też robię sama,pyszne są
Gracer 29.01.2015 14:42
świetnie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak