Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowa kiełbasa wołowow- wieprzowa

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wołowina 3 kg
wieprzowina 1,5 kg
ząbek czosnku 4 szt
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 2 łyżki
słonina 1 kg
sól do smaku
ocet jabłkowy 2-3 łyżki
jelita wieprzowe 7-10 m
drewno owocowe 0,3 m3
Pieprz ziołowy mielony Prymat 2 łyżki
tymianek 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Domowa kiełbasa wołowow- wieprzowa

Mięso pokroić na grube kawałki. Zmiażdżony czosnek wymieszać z dwoma łyżkami przegotowanej wody oraz z octem, solą zwykłą, tymiankiem i pieprzem ziołowym. Natrzeć powstałą marynatą mięso i wstawić do lodówki na dwa dni. Codziennie przynajmniej dwa razy wyjmować i mieszać.

Po dwóch dniach zmielić mięso w maszynce o grubych oczkach, co najmniej 7 mm. Słoninę zmielić drobniej. Wymieszać mięso ze słoniną i doprawić do smaku, wstawić do lodówki jeszcze na kilka godzin. Powstałą masą mięsną nabijać jelita wieprzowe korzystając z maszynki do mięsa.

Zrobioną kiełbasę wieszać na drewnianych kijach i wstawiać do wędzarni na 4 do 5 godzin. Najlepiej wędzić w temperaturze około 60 stopni na drewnie wiśniowym. Gorącą kiełbasę do całkowitego ostudzenia trzymać w pozycji wiszącej. Do jedzenia nadaje się praktycznie zaraz po schłodzeniu. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Przepisy Joanny 16.02.2014 21:43
rarytas, nie ma to jak swojska wędlinka
traktorek 06.01.2013 10:35
już czuję ten zapach
traktorek 06.01.2013 10:35
już czuję ten zapach
owca441 28.10.2012 10:12
pyszna i pachnaca
Zdzisław 28.10.2012 00:24
dla mnie ta kiełbasa
adelajda 27.10.2012 21:39
super ! tylko brak wędzarni!
Magula 27.10.2012 21:19
zjadłabym taką swojską kiełbaskę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak