Przepis i sposób przygotowania na: Domowa chałka (bez dodatku jajka)
Sprawdzony, domowy przepis na chałkę bez dodatku jajek. Dowiedz się m.in. jak wyrobić i uformować ciasto, ile potrzeba czasu by wyrosło oraz jak długo piec je w piekarniku.
1. W większej misce wymieszaj mleko z łyżką cukru, dodaj drożdże i 3-4 łyżki mąki. Wymieszaj składniki, odstaw na ok 15 minut do wyrośnięcia.
2. Do miski przesiej pozostałą mąkę, cukier oraz sól -wymieszaj. Dodaj także serek homogenizowany (wyjęty wcześniej z lodówki) i rozpuszczone masło. Wymieszaj składniki i wyrób ciasto. Następnie miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
3. Wyrośnięte ciasto zagniataj chwilę, następnie podziel na 3 równe części, uformuj je w dłuższe wałki 45-50 cm.
4. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż ciasto i spleć je w warkocz. Końcówki ciasta odwiń do spodu .
5. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
6. Chałkę piecz w nagrzanym piekarniku 35 minut w temperaturze 180 stopni góra - dół.
7. Poczekaj aż chałka ostygnie, a następnie próbuj :)
Życzę smacznego!
Dorota Drużbińska