Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dary lasu - opieńki duszone na maśle

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

opieńki 1 kg
masło 2 łyżki
cebula 1
sól
pieprz
majeranek 1 łyżeczka
śmietana 22% 400 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Dary lasu - opieńki duszone na maśle

Opieńki oczyścić i umyć, odcedzić i pozostawić do odsączenia.
W głębokiej patelni rozpuścić masło, dodać cebulę i przyrumienić ją na złoty kolor. Dodać opieńki i od czasu do czasu mieszając odparować ponieważ puszczą sporo zawartej w nich wody.
Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i bazylią, można dać szczyptę estragonu ale u mnie akurat się skończył. Pod koniec kiedy już płyny odparują dodać śmietanę i chwilę pogotować.
Takie duszone grzybki podaję do chleba.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela_K 08.11.2013 08:53
nie jadłam 0pieniek już chyba z pięć lat pyszne danie
ssylwiaa 07.11.2013 21:11
smakowite ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak