Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowa Zefiryna

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 25 dkg
cukier puder 15 dkg
masło 15 dkg
żółtko jajek 2
proszek do pieczenia 2 łyżeczka
jabłko 16
mleko 1 l
budyń śmietankowy 4
cukier kryształ 3 łyżeczka
powidła śliwkowe 1 słoik
śmietana 30% 1 l
cukier puder do smaku
Żelatyna wieprzowa Prymat
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowa Zefiryna

Kroki postępowania

1
Z mąki, cukru pudru, masła, żółtka , proszku do pieczenia i sody wyrobić kruche ciasto. Wyłożyć na spód blaszki i na boki. Jabłka obrać, przekroić na połówki, wydrążyć gniazda. Ułożyć na cieście a środek wypełnić powidłami.
Krok 1 - Czekoladowa Zefiryna foto
2
Z mleka , cukru i budyniu ugotować budyń i jeszcze ciepłym zalać jabłka. Piec 70-80 min.
Krok 2 - Czekoladowa Zefiryna foto
3
Po upieczeniu schłodzić. Żelatynę rozpuścić w 1/szkl. wody. Śmietanę ubić, dodać cukier puder, pod koniec ubijania wlać letnią żelatynę. Śmietanę rozprowadzić na powierzchni upieczonego ciasta. Gdy stężeje polać polewą czekoladową.
Krok 3 - Czekoladowa Zefiryna foto
4
Po zastygnięciu czekolady podawać. Smacznego :)
Krok 4 - Czekoladowa Zefiryna foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Milena87 08.05.2013 07:22
pyszny deser :)
aisza1 05.05.2013 07:33
smaczne to
Magda60 23.01.2013 23:22
sliczne
Anna169Hosz 01.01.2013 16:58
Ładnie się nazywa.
Magda24 30.10.2012 18:02
dobre
babajaga1969 28.08.2012 06:26
dobreeee
Hanna5 21.08.2012 14:02
zjadłabym takie ciacho!!!
Laila2786 21.08.2012 11:07
wygląda niebiańsko. aż ślinka cieknie
sylwia / sytofala 29.07.2012 18:21
nie doczytałam w jakiej temperaturze pieczemy ???
Mysiunia 29.07.2012 16:54
ślicznie wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak