Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cytrynowo-majerankowy kurczak pieczony

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 2 szt
cytryna 1 szt
majeranek 1 garść
papryczka chili 1/2 sz
czosnek 4 ząbki

Przepis i sposób przygotowania na: Cytrynowo-majerankowy kurczak pieczony

Piersi z kurczaka oczyszczamy i wkładamy do żaroodpornego naczynia.
Cytrynę parzymy we wrzątku przez ok. 30 sek. Czosnek obieramy. Jeśli są małe ząbki można śmiało dodać więcej.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.

Wlewamy 4-6 łyżek wody, dodajemy sok z połowy cytryny, majeranek i obrane ząbki czosnku. drugą połówkę cytryny kładziemy na kurczaka. Polewamy oliwą z oliwek i przyprawiamy majerankiem, solą, pieprzem i papryczką chilli (ja miałam swoją suszoną).

Naczynie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 30-45 min. aż do lekkiego spieczenia kurczaka. Jeśli w tym czasie woda wyparuje można odrobinę dolać, żeby się nie spaliło a kurczak był delikatny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 17.01.2017 20:39
smaczny pomysł na kurczaka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak