Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cytrynowa baba na drożdżach

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 4 dag
cukier 15 dag
mleko 3,2% 1/4 litra
mąka pszenna 1/2 kg
cytryna 1 szt
żółtko jajek 4 szt
białko 1 szt
masło 10 dag
rodzynki 3 łyżki
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Cytrynowa baba na drożdżach

Mleko lekko podgrzewamy, a następnie rozpuszczamy w nim drożdże, dodajemy łyżkę cukru i trzy łyżki mąki pszennej, po czym odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty krem, dodajemy przesiana mąkę pszenną, sok oraz skórkę otartą z cytryny, rozpuszczone i ostudzone masło oraz wyrośnięte drożdże i wyrabiamy jednolite ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na około pół godziny. Dodajemy namoczone i osączone oraz obtoczone w mące pszennej rodzynki. Keksówkę smarujemy tłuszczem, przekładamy do niej ciasto i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Smarujemy ciasto rozmieszanym białkiem i pieczemy przez 50 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 11.05.2014 08:44
apetycznie wygląda
Magula 11.05.2014 07:31
Świetna babka
stokrotka 10.05.2014 23:19
bardzo lubię takie wypieki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak