Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cynamonowe leniwe z sosem rabarbarowym

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

na leniwe Składniki
ugotowane ziemniaki 1/2 kg
jaja 2 szt.
sól 1/2 łyżeczki
cynamon Prymat 1 łyżeczka
mąka pszenna 1 szklanka
na sos rabarbarowy Składniki
rabarbar 200 g (waga po obraniu)
cukier trzcinowy 5 łyżek
sok z cytryny 1 łyżka
ocet balsamiczny 1 łyżka
twaróg 1/4 (półtłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: Cynamonowe leniwe z sosem rabarbarowym

Ugotowane zimne ziemniaki i twaróg przecisnąć przez praskę. Dodać niecałą szklankę mąki, jaja, sól i cynamon. Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść jednolite ciasto. W razie potrzeby dosypać mąki, tak by ciasto dobrze się formowało. Gotowe ciasto wyłożyć na wysypaną mąką stolnicę. Uformować wałek, który lekko rozpłaszczyć i ciąć na skos.
W dużym garnku gotujemy wodę ze szczyptą soli i łyżką oleju. Leniwe wrzucamy partiami na wrzątek i gotujemy 3-5 minut. Po tym czasie pierożki wyciągamy na talerze.
Jeśli podajemy je od razu, wykładamy na talerz, jeśli nie to włożyć do miseczki i przelać masłem, by się nie posklejały.

Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w 1-2 cm plastry. Wsypujemy do garnczka o grubym dnie, zasypujemy cukrem i odstawiamy na kilka minut by rabarbar puścił sok. Kiedy puści sok, ustawiamy garnczek na małym ogniu i podgrzewamy, od czasu do czasu mieszając. Po ok 10-15 minutach, gdy cukier się rozpuści i sos zacznie gęstnieć dodać sok z cytryny i ocet balsamiczny. Dokładnie wymieszać i polać ciepłe leniwe.
Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mysza75 06.03.2014 11:50
Fajny pomył na leniwe pierogi :-)
Dorian 12.06.2013 08:05
pysznie wyglada
gacopierz23 11.06.2013 11:42
piękne i na czasie
Granita 04.06.2013 08:41
rewelacyjnie się prezentują
pestka 25.05.2013 14:06
bardzo niezwykły obiad- super
Cynowa_Beata 24.05.2013 15:10
Pekinie wygląda a przepis prosty, uwielbiam cynamon i może się skuszę :)
fotoviderek 17.05.2013 18:46
Jak zwykle, kolejne przepiękne i smaczne danie w Twoim wykonaniu :)
Habibi 17.05.2013 08:17
oj, zdecydowanie jest to coś dla mnie :)))
w mojej kuchni 17.05.2013 08:16
smaczne te leniwe
Janina 17.05.2013 07:45
Takich jescze nie jadłam
Konczi 17.05.2013 07:25
pięnie wyglądają
Sroczka 16.05.2013 23:31
Porcyjkę zjadłabym z apetytem.
treonina 16.05.2013 23:19
fajne danie!
Megg 16.05.2013 23:11
super pomysł :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak