Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ćwiartka z kurczaka w miodzie i musztardzie

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ćwiartki z kurczaka 1 szt
oliwa 1 łyżka
miód prawdziwy 1 łyżeczka
Musztarda francuska Prymat 1 łyżeczka
czosnek 1 ząbek
jogurt grecki 1 łyżka
ketchup 1 łyżeczka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
sól do smaku
pieprz do smaku
Papryka słodka mielona Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Ćwiartka z kurczaka w miodzie i musztardzie

Kroki postępowania

1
Do miski włożyć zmiażdżony czosnek, musztardę, oliwę, jogurt, miód, ketchup i majeranek, wymieszać.
Krok 1 - Ćwiartka z kurczaka w miodzie i musztardzie foto
2
Umyte mięso osuszyć, podzielić na porcje, natrzeć solą i pieprzem.
Krok 2 - Ćwiartka z kurczaka w miodzie i musztardzie foto
3
Dokładnie obtoczyć w marynacie, ułożyć w misce, szczelnie przykryć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
Krok 3 - Ćwiartka z kurczaka w miodzie i musztardzie foto
4
Następnie razem z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego, oprószyć mieloną papryką, podlać kilkoma łyżkami wody, przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 1 godziny w temp 190 stopni. 10 minut przed końcem pieczenia mięso polać sosem i bez przykrycia ponownie włożyć do piekarnika. Piec do czasu gdy mięso nabierze rumianego koloru i będzie miało chrupiącą skórkę.
Krok 4 - Ćwiartka z kurczaka w miodzie i musztardzie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak