Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Curry z batatów i ciecierzycy

5.0
(13)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Curry z batatów i ciecierzycy, to wspaniała propozycja jesiennego czy zimowego obiadu. Dodatek czosnku, papryczki chili i curry, sprawia że danie ma orientalną nutę i wspaniale rozgrzewa w chłodne dni. Koniecznie przygotujcie do niego ryż lub domowe chlebki naan.  

Składniki:

Składniki:

batat 1 sztuka
olej rzepakowy 1 łyżka
biała część pora 1 sztuka
ząbki czosnku 2 sztuki
mleko kokosowe 200 ml
liście limonki kaffir 2 sztuki
papryczka chili 1 sztuka
ugotowana ciecierzyca 200 g
bulion warzywny Kucharek 1 szklanka
Przyprawa curry orientalna Prymat 2 łyżki
natka kolendry 1 pęczek
limonka 1 sztuka
przyprawa do potraw Kucharek do smaku

Porada

Możecie wykorzystać ciecierzycę gotowaną lub z puszki, ale bez zalewy.

Przepis i sposób przygotowania na: Curry z batatów i ciecierzycy

1. W rondlu na oleju smażymy pokrojonego w piórka pora, czosnek pokrojony w plastry, plastry batata, posiekaną papryczkę chili pod koniec dodając curry.

2. Po kilku minutach wlewamy bulion warzywny, mleko kokosowe i dusimy około 20 minut, aż batat się będzie się lekko rozpadał.

3. Następnie dodajemy ciecierzycę, doprawiamy do smaku przyprawą do dań i mieszamy.

4. Tak przygotowane curry podajemy z kolendrą i ćwiartkami limonki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak