Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

curry hinduskie z kurczaka

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 50 dag
cebula 2 szt.
czosnek 3 ząbki
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
kolendra Prymat do smaku
Kminek mielony Prymat
Kurkuma mielona Prymat
imbir
olej 2 łyżki
masło 1 łyżka
Goździki całe Prymat 2
wiórki kokosowe
sok z cytryny

Porada

Curry przyrządza się z każdego rodzaju mięsa, a zestaw przypraw dostosowuje do upodobań. Żeby utrzymać indyjski charakter curry, niezbędnym dodatkiem jest świeży imbir.

Przepis i sposób przygotowania na: curry hinduskie z kurczaka

Posiekaną cebulę oraz zmiażdżony czosnek usmażyć na oleju i maśle na złoty kolor. Dosypać paprykę, kolendrę, kminek, kurkumę i imbir. Wymieszać i dusić kilka minut. Mięso umyć, osuszyć, pokroić na kawałki, włożyć do masy z przyprawami, obsmażyć, osolić, dodać goździki, a potem dusić, podlewając wodą. Miękkie mięso przyprawić sokiem z cytryny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak