Przepis i sposób przygotowania na: Cukinia z farszem mięsnym
Do mięsa dodać cebulę, czosnek, osączoną bułkę, wymieszać, dodać przyprawy do smaku, wyrobić, przykryć i odstawić na 30 minut, aby smaki się połączyły.
W tym czasie umyte cukinie przekroić na połówki, łyżeczką wydrążyć nasiona i trochę miąższu. Delikatnie posolić i odwrócić skórką do góry, aby odpływał z nich nadmiar płynu. Na koniec wytrzeć papierowym ręcznikiem. Gotowe cukinie wypełnić farszem mięsnym.
Naczynie żaroodporne wysłać papierem do pieczenia, włożyć cukinie z farszem. Na dno dać 2 łyżki masła.
Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 st na około 20 minut.
Następnie wystawić z piekarnika, posypać serem żółtym i ponownie zapiec około 20 minut