Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukinia pod beszamelową pierzyną

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

cukinia 1 szt.
oliwki zielone 20 szt.
oregano
sól
pieprz
Rozmaryn suszony Prymat

Sos beszamelowy

masło 25 gramów
mąka pszenna 25 gramów
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
pieprz
mleko 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Cukinia pod beszamelową pierzyną

Kroki postępowania

1
W garnku roztapiamy masło.Dodajemy mąkę i zasmażamy całość.
Krok 1 - Cukinia pod  beszamelową pierzyną  foto
2
Podgrzewamy mleko i dolewamy je do zasmażki. Dodajemy gałkę muszkatołowa i szczyptę pieprzu. Energicznie mieszamy podczas gotowania sosu.
Mieszamy do czasu osiągnięcia właściwej (budyniowej) konsystencji.
Krok 2 - Cukinia pod  beszamelową pierzyną  foto
3
W naczyniach żaroodpornych na sztorc układamy pokrojoną w słupki cukinię.
Krok 3 - Cukinia pod  beszamelową pierzyną  foto
4
Wtykamy pomiędzy cukinię oliwki zielone. Posypujemy ziołami, pieprzem i solą.
Krok 4 - Cukinia pod  beszamelową pierzyną  foto
5
Przykrywamy przed chwilą zrobionym sosem beszamelowym cukinie.
Krok 5 - Cukinia pod  beszamelową pierzyną  foto
6
Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-35 minut.
Smacznego :)
Krok 6 - Cukinia pod  beszamelową pierzyną  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 03.02.2015 11:27
bardzo fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak