Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Croissant z szynką.

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

croissant 1 szt
śmietana 18-procentowa 1 łyżka
szynka konserwowa 1 plaster
Zioła prowansalskie suszone Prymat
ser gouda 5 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Croissant z szynką.

Upieczone croissanty przekroić na 2 części.
Starty ser wymieszać ze śmietaną, możemy dodać zioła.
Na spód rogala położyć plaster szynki, łyżkę masy serowej i przykryć wierzchem. Posypać startym serem. Wstawić do piekarnika i zapiec .

Croissanty możemy zamrozić i wykorzystać w dowolnej chwili.
Surowe wyrośnięte ciasto możemy przechować w lodówce do 24 godzin i potem piec.
Jeżeli ktoś lubi eksperymenty, to proszę skrócić czas rośnięcia i odpoczywania (w lodówce) ciasta. Są takie przepisy, ale ich nie przetestowałem.

Proszę nie myśleć, że croissanty, to wymysł Francuzów. Teorii jest kilka. Nawet Polacy są w to zamieszani(a gdzie nas nie ma). Ojczyzną podobno są Węgry, od czasu ,kiedy to oblężenie Budapesztu przez Turków zostało odparte dzięki węgierskim piekarzom. Inna wersja nawiązuje do oblężenia Wiednia(1686r). Polski szlachcic Jerzy Kulczycki namówił właściciela wiedeńskiej piekarni do wypieku tego "półksiężyca", aby upamiętnić zwycięstwo nad Turkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bazylka 04.03.2014 19:03
Bardzo smaczne.
Beata999 04.03.2014 18:47
Lubię na słodko i słono,pyszne.
aniagdz 04.03.2014 17:41
oooo lubię to:)
Lidzia 04.03.2014 16:32
Ciekawa propozycja.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak