Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Croissant

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 20 g
mąka 250 g
mleko 100 ml
cukier 15 g
jajko 1 sztuka
masło 180 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Croissant

Kroki postępowania

1
Mąkę wsypać do miski. Dodać pokruszone drożdże, mleko, cukier, jajko, sól i 30g pokrojonego w kawałki masła. Ciasto zagnieść najpierw robotem kuchennym z hakiem do ciasta drożdżowego lub ręcznym mikserem z mieszadłami. Gdy ciasto będzie ładnie odchodzić od miski, przełożyć je na posypany mąką blat i wyrobić dalej ręcznie. Uformować z ciasta kulę, włożyć ją do miski posypanej mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 30 min. do wyrośnięcia.
Krok 1 - Croissant foto
2
W międzyczasie resztę masła położyć na kawałku folii spożywczej, przykryć drugim kawałkiem folii i spłaszczyć lekko ręką i kolejno wałkiem rozwałkować masło w kwadrat na grubości 1cm. Zawinięte masło w folię wstawić do lodówki na 20 min.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany mąką (nie zagniatać już więcej) i rozwałkować, tak aby rozwałkowane ciasto było około 2 razy większe niż rozwałkowane masło (Uwaga: Ciasto należy rozwałkowywać możliwie w jednym kierunku. Dotyczy to wszystkich etapów).
Masło ułożyć na środku ciasta. Ciasto złożyć w kopertę i dokładnie skleić brzegi.
Krok 2 - Croissant foto
3
Ciasto odwrócić (złączeniami do dołu) i rozwałkować na długi prostokąt o grubości około 1cm. Ciasto złożyć jak list (krótszy bok złożyć do połowy, drugi bok założyć na ten złożony). Leciutko rozwałkować (tylko wałkiem docisnąć, aby było troszkę cieńsze, wtedy lepiej się schłodzi), i zawinąć we folię. Zawinięte ciasto położyć na desce i wstawić do lodówki na 30 min. Ciasto ponownie rozwałkować na podłużny prostokąt. Krótsze boki zawinąć do środka i ponownie całe ciasto zwinąć na pół. Ciasto leciutko rozwałkować (docisnąć wałkiem), zawinąć we folię, położyć na desce i wstawić na 20- 30min. do lodówki. Gotowe ciasto rozwałkować na grubość 7- 8mm. Wyciąć równej wielkości trójkąty (o długich bokach i krótszej podstawie). Podstawę lekko naciąć, aby rogaliki wyszły szersze. Tak przygotowane ciasto zostawić na 5 min. Trójkąty jeszcze w rękach trochę naciągnąć i zwinąć od podstawy w rogaliki.
Krok 3 - Croissant foto
4
Rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przy pomocy pędzelka posmarować je wodą (aby nie obeschły) i pozostawić na 20min. Po tym czasie posmarować rogaliki ponownie, tylko tym razem mlekiem (aby po upieczeniu miały ładny kolor).Rogaliki piec w nagrzanym piekarniku około 20- 30min. na złoty kolor w temperaturze 180°C.
Krok 4 - Croissant foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sylwia / sytofala 14.11.2012 23:15
ach te rogaliczki
SmacznaPyza 14.11.2012 10:52
opisane niby dokładnie, ale mało zrozumiale - ale może jak ktoś się kilka razy wczyta....
babajaga1969 13.11.2012 22:07
ciekawy pomysł
DOROTA/PATI197799 13.11.2012 21:36
lubię jeść ale nie lubię robić
V_kuchareczka 13.11.2012 21:08
Rewelacja
Mariposas 13.11.2012 21:00
ja poproszę na śniadanko
daria2911 13.11.2012 20:15
pycha
kulinarny smak 13.11.2012 19:36
ooo jakaś fajna skrócona wersja :) podoba mi się
Małgorzata106 13.11.2012 19:34
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak