Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Comber jagnięcy w marynacie z musztardy i ziół .*.

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

comber jagnięcy 1 kg

Marynata

Musztarda delikatesowa Prymat 2 łyżki
oliwa 4 łyżki
czosnek 2 ząbki (drobno posiekane)
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny Prymat w młynku
rozmaryn

Oliwa z kaparami i suszonymi pomidorami

kapary 4 łyżki (odsączone)
sok z cytryny 1 łyżka
suszone pomidory 4 szt. (z oliwą, posiekane)

Purée z zielonego groszku z kolendrą

zielony groszek 450 g (mrożony)
kolendra 1 pęczek (posiekany)
masło 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Chili pieprz cayenne mielone Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Comber jagnięcy w marynacie z musztardy i ziół .*.

Kapary połączyć z suszonymi pomidorami, sokiem z cytryny i oliwą, w której marynowały się pomidory, wymieszać i doprawić do smaku.
Zielony groszek gotować ok. 5 min w osolonej wodzie, a następnie odsączyć na sitku, zachowując wywar z gotowania. Groszek przełożyć do miksera, dodać masło i kolendrę, zmiksować i doprawić do smaku. Jeśli purée będzie zbyt gęste, dodać kilka łyżek wywaru. Tak przygotowaną masę przetrzeć
przez drobne sito, aby purée było gładkie i delikatne.
Comber jagnięcy umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki mające po 2 kostki. Wszystkie składniki marynaty połączyć i natrzeć nią mięso. Tak przygotowaną jagnięcinę odstawić na 2–3 godziny do lodówki.
Mięso obsmażyć na patelni lub grillu, a następnie piec 10–15 minut w temp. 180°C. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, przykryć folią aluminiową i odstawić na 5 minut. Przed podaniem mięso można pokroić na mniejsze kawałki.
Aromatyczne combry jagnięce podawać na purée z zielonego groszku. Przed podaniem polać oliwą z kaparami i suszonymi pomidorami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 11.12.2017 23:11
Apetycznie, smacznie i kusząco;)
edytazaw89@wp 01.12.2016 15:48
Bardzo apetyczne
edytazaw89@wp 30.11.2016 21:02
Wygląda pysznie
norweska20 23.12.2014 00:27
ekskluzywnie i elegancko
aginaa 13.12.2014 19:50
pyszne danie
Konczi 11.12.2014 21:07
Wygląda światowo !! Pycha!
dollce 11.12.2014 17:59
Wygląda pięknie
Janina 11.12.2014 16:25
Pyszności, nic dodać ;)
erym 11.12.2014 14:19
jak zwykle cudnie, majestatycznie, po prostu pieknie!
Kuchnia Marty 11.12.2014 11:59
Wygląda obłędnie! Dla mnie idealne połączenie smaków

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak