Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciemny chleb na zakwasie

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zakwas 1/2 słoiczka
sól do smaku
woda 3 szklanki
mąka 45 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: ciemny chleb na zakwasie

Składniki mieszamy dodając letniej wody. Mogę możemy pomieszać dwa rodzaj. Zawsze mieszam pszenną z żytnią. Wszystko zostawiamy na 12 godzin w ciepłym miejscu aby wykisło. Następnie bierzemy słoik i wlewamy pół zakwasu na następny raz (kładziemy w lodówce). Dodajemy dwie łyżki soli, 45 dkg mąki pszennej, 90 dkg żytniej. Wszystko razem dobrze musimy wymieszać. Nakładamy po połowie ciasta do foremek jak na babkę wysmarowanych smalcem. Zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia,aż będzie równy z brzegami foremki.
Władamy do rozgrzanego piekarnika.
Najpierw pieczyemy w 250 stopniach 10 minut, następnie w 200 stopniach przez 40.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 07.07.2013 16:56
chciałaby spróbować
Dorota37 28.10.2012 10:12
swój chleb najlepszy
jasiek 22.09.2012 13:42
prawdziwy chleb
agnieszka214 22.09.2012 13:36
fajny chlebek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak