Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto ucierane z czereśniami

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Jak zwykle zostajemy rozpieszczani bowiem dostajemy mnóstwo owoców i warzyw. Oczywiście trzeba je jakoś zagospodarować. Można mrozić, jednak nasza zamrażarka nic już nie pomieści. Więc trzeba na bieżąco „przerabiać”. Dzisiaj proponujemy pyszne ciasto z czereśniami.

Składniki:

Składniki:

czereśnie 500 gramów
mąka 1.5 szklanki
sól 1 szczypta
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
margaryna 200 gramów
cukier puder 1 szklanka
cukier wanilinowy 1 opakowanie
jajko 4 sztuki
konfitura 4 łyżki
migdały w płatkach 4 łyżki
śmietana 18% 2 łyżki
sok z cytryny 0.5 sztuki

Porada

W przepisie użyliśmy konfitury z moreli.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto ucierane z czereśniami

Mąkę mieszamy z proszkiem i solą.

Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Dodajemy śmietanę i sok z cytryny, łączymy z masą.

Następnie, cały czas mieszając, wbijamy po jednym jajku, porcjami dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Umyte czereśnie kroimy na pół, usuwamy pestki.

Formę (okrągła 24 cm) smarujemy pozostałą margaryną, posypujemy płatkami migdałowymi.

Ciasto przekładamy do blaszki, układamy owoce, pieczemy 45 minut w 180°C.

Jeszcze gorące ciasto smarujemy konfiturą, posypujemy płatkami migdałowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak