Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Sezam siostry Anastazji

4.0
(28)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Ciasto kruche I

mąka pszenna 3 szkl
margaryna 1 kostka
smalec 1 łyżka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
żółtko jajek 6
cukier puder 1/4 szkl
cukier wanilinowy 1 opakowanie
śmietana 2 łyżki

Sezam

sezam 150 g
miód płynny 2 łyżki
margaryna 100 g
cukier puder 1/4 szkl

Kokos

białko 6
cukier 1/2 szkl
wiórki kokosowe 100 g
powidła śliwkowe 1 mały słoik

Ciasto kruche II

mąka pszenna 200 g
cukier puder 1/2 szkl
margaryna 50 g
żółtko jajek 2
miód płynny 2 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
śmietana 1-2 łyżki

Orzechy

orzechy włoskie 200 g
margaryna 100 g
cukier 1/2 szkl
miód płynny 3 łyżki

Masa

mleko 3/4 l
cukier 1/2 szkl
masło 1 i 1/2 kostki
budyń kokosowy 3 opakowania
mąka ziemniaczana 1 łyżka
wiórki kokosowe 100 g

Porada

Przepis na to ciasto znalazłam w książce " 100 nowych ciast przepisy Siostry Anastazji", którą dostałam w zeszłym roku na urodziny. Ciasto w smaku było wyśmienite, a najlepsze dopiero po 2 dniach spędzonych w lodówce :)

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Sezam siostry Anastazji

Ciasto kruche I:
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i dzielimy na 2 części. Następnie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim 2 blaszki do pieczenia wcześnie wyłożone papierem do pieczenia.

Sezam:
Wszystkie składniki wkładamy do rondelka i zagotowujemy. Studzimy i wykładamy na wierzch jednego placka. Blaszkę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 20-25 minut.

Kokos:
Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo łyżka po łyżce ciągle ubijając dodajemy cukier. Wyłączamy mikser, dodajemy wiórki i mieszamy delikatnie łyżką. Drugie ciasto smarujemy powidłami a na wierzch wykładamy pianek z wiórkami. Blachę z plackiem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 20-25 minut kontrolując co jakiś czas stan placka.

Ciasto kruche II :
Z podanych składników zagniatamy ciasto i wykładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Orzechy:
Wszystkie składniki wkładamy do rondelka i podgrzewamy ciągle mieszając. Masę orzechową wykładamy na ciasto miodowe. Placek wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 20-25 minut.

Masa:
Z mąki, budyniu, mleka i cukru gotujemy budyń. Studzimy. Miękkie masło ucieramy mikserem dodając stopniowo zimny budyń i wiórki kokosowe.

Przełożenie ciasta:

ciasto z orzechami
połowa masy
ciasto z sezamem
druga połowa masy
ciasto z kokosem
polewa (opcjonalnie)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 04.11.2015 10:56
Ciekawie się zapowiada :) Apetyczne ciacho.
jola91 03.11.2015 21:55
Ale pyszności ;)
Ada-Gaba 03.11.2015 21:52
rewelacyjne ciasto
IKrakowianka 03.11.2015 20:13
super wypiek!
halina17 03.11.2015 19:52
Smacznie wygląda ciasto :)
mirosława4 03.11.2015 19:10
prezentuje się super i zapewne jest pracochłonne
cukiereczek 03.11.2015 18:39
ale to ciasto wygląda wspaniale
Anna169Hosz 03.11.2015 17:01
Do ulubionych:)
Justi2401 03.11.2015 16:54
Ciasto grzechu warte- wygląda bardzo smacznie :)
Asik32 03.11.2015 16:52
ciacho warte zrobienia:)
Agnieszka-87-25 03.11.2015 16:18
pyszne ciasto
Jadwiga/Jaga85 03.11.2015 15:51
Super wygląda!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak