Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto piernikowe z gruszką

2.0
(2)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Ciasto które pachnie świętami, z soczystą gruszką, która orzeźwia i dodaje lekkiej słodkości... ot takie piernikowo-owocowe urozmaicenie.

Składniki:

SKŁADNIKI

mąka 1.5 szklanki
cukier puder 1 szklanka
masło lub margaryna 20 dag
jajko 4 szt.
kakao 1 łyżka
proszek do pieczenia 2 łyżki
gruszki 1 łyżeczka
cytryna 0.5 szt.
cukier puder do posypania 1 łyżka
cynamon Prymat 0.5 łyżeczka

Porada

Będziemy potrzebować 12 papierowych papilotek na muffinki.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto piernikowe z gruszką

Miękkie masło utrzeć z cukrem.
Żółtka oddzielić od białek i dodawać stopniowo cały czas ucierając aż powstanie puszysty krem.
Mąkę zmieszać z kakao, przyprawą do piernika i proszkiem do pieczenia.
Wsypać do masy żółtkowej i zmiksować wszystko razem na wolnych obrotach.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta i łyżką delikatnie wymieszać.

Niedużą (24×28) prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Przelać do niej ciasto, wyrównać.

Gruszki obrać, każdą podzielić na 4 części, usunąć gniazda z nasionami i skropić sokiem z cytryny.
Ułożyć na cieście, najlepiej w dwóch rzędach.

Wstawić do nagrzanego do 180 st. C. piekarnika.
Piec ok. 50 min. Jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak