Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto makowe z galaretką i wiśniami

2.0
(6)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Pyszne ciasto makowe z masą kokosową. Galaretka i wiśnie nadają mu lekko winny smak.

Składniki:

Ciasto makowe:

białko 8 sztuk
cukier 10 dag
margaryna 10 dag
mąka pszenna 10 dag
mąka ziemniaczana 5 dag
mak 15 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Biszkopt:

jajko 4 sztuki
cukier 4 łyżki
mąka pszenna 4 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Masa kokosowa:

mleko 2 szklanki
cukier 10 dag
cukier waniliowy 1 sztuka
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
wiórki kokosowe 10 dag
żółtko jajek 1 sztuka
margaryna 25 dag

Masa wiśniowa:

galaretka wiśniowa 2 sztuki
woda 3 szklanki
wiśnie kandyzowane 1 szklanka

Dodatkowo:

wiórki kokosowe 5 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto makowe z galaretką i wiśniami

Robimy ciasto makowe: 

1. margarynę roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia. Białka ubijamy, stopniowo wsypujemy cukier, następnie dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wystudzoną margarynę, suchy mak i delikatnie mieszamy.
Ciasto wylewamy do formy o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30-40 minut w temp. 180 stopni.

Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do formy o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni.

Masa kokosowa: jedną szklankę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, w drugiej mieszamy obie mąki, żółtko , wiórki kokosowe i wlewamy na gotujące się mleko, chwilę gotujemy i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i dodajemy po łyżce zimnej masy kokosowej.

Masa wiśniowa: galaretki rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy. Jak zaczną tężeć to wsypujemy wiśnie i mieszamy.

5 łyżek wiórek kokosowych do posypania ciasta prażymy na suchej patelni.

Przekładamy: ciasto makowe przecinamy na pół, na jedną część wykładamy 3/4 masy kokosowej, przekładamy biszkoptem, wykładamy masę wiśniową, przekładamy drugą częścią ciasta makowego, rozsmarowujemy pozostałą masę kokosową i posypujemy uprażonymi wiórkami kokosowymi.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 05.03.2019 10:03
Szkoda że tylko oczami ha ha;)Pozdrawiam i życzę miłego dnia.;)
Bożena Matuszczyk 05.03.2019 09:57
Elu Twoje ciasto jest pyszne i kuszące ,więc porywam kawałek.;)
bietka 05.03.2019 10:02
Bożenko dziękuję bardzo, częstuj się do woli :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak