Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowe z cukinią
Dodajemy olej i nadal ucieramy aż składniki się połączą.
Do masy dodajemy kefir i ucieramy.
Nie przerywając ucierania dodajemy jajka.
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, kakao, cynamonem, goździkami i cukrem waniliowym i przesiewamy do masy maślanej. Mieszamy delikatnie.
Cukinię myjemy i ścieramy wraz ze skórką na tarce o małych oczkach, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.
1/3 tabliczki czekolady siekamy nożem i dodajemy do ciasta.
Dno tortownicy (Ø24 cm) wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem i posypujemy mąką i wlewamy ciasto.
Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180°C, do "suchego patyczka".
Po upieczeniu ciasto studzimy na kratce.
Resztę czekolady (2/3 tabliczki)- u mnie 74 %, łamiemy na kawałki, roztapiamy w kąpieli wodnej.
Dodajemy masło i odrobinę mleka, mieszamy.
Ciepłą polewą pokrywamy wystudzone ciasto.
Smacznego!