Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasteczka orzechowo-czekoladowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

orzechy włoskie 25 dkg.
cukier puder 1,5 szkl.
kakao 3/4 szkl.
sól szczypta
białko 3 szt.
aromat waniliowy 1 łyżeczka
czekolada gorzka 1/2 tabliczki

Przepis i sposób przygotowania na: ciasteczka orzechowo-czekoladowe

orzechy sparzyć,obrać ze skórki rozsypać je na blasze i uprażyć w temp.180st.ok.15min.zaraz po wyjęciu z piekarnika zemleć je w malakserze.W naczyniu wymieszać cukier,kakao,sól oraz zmielone orzechy,dodać białka,aromat i mieszać łyżką aż powstanie sprężysta kula ciasta.Porcje gotowego ciasta nakładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wstawić do mocno nagrzanego piekarnika do temp.200st.na około 10-15min.aby wierzch ciastek lekko stwardniał,czekoladę gorzką rozpuścić w kąpieli wodnej jak ciastka odrobinę przestygną to zanurzać je w rozpuszczonej czekoladzie do połowy i odstawiać do zastygnięcia czekolady.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pajbek 22.01.2014 11:44
Myślę, że są pyszne :-)
IKrakowianka 30.08.2013 20:46
super ciasteczka
gosia56 09.02.2013 15:21
napewno pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak