Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka kokosowo-orzechowe z palonym masłem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Ciastka są przeeepyszne oraz kuszą cudownym karmelowo-maślanym zapachem. Tak! Palone masło to nieodzowny składnik tych ciasteczek, który sprawia, że posiadają nietuzinkowy smak. Poza tym ciastka są kruche, chrupiące, lekko kokosowe i pełne mnóstwa orzechów.

Składniki:

Na około 15 sztuk:

mąka pszenna 200 g
masło 82% 100 g
cukier kokosowy 100 g
jajko 1 sztuka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Dodatkowo:

wiórki kokosowe 50 g
orzechy włoskie 50 g

Porada

(*) W ostateczności można użyć cukru zwykłego lub ksylitolu, ale cukier kokosowy nadaje ciastkom bardziej karmelowego i przyjemnego smaku.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka kokosowo-orzechowe z palonym masłem

Przygotować palone masło.
Masło umieścić w rondelku i podgrzewać (co chwilę przemieszać) - aż zacznie brązowieć, a na jego powierzchni pojawią się ciemne kropeczki.
Jajko wymieszać z cukrem i następnie dodać przestudzone masło oraz mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia.

Na końcu do jednolitej masy należy wmieszać wiórki kokosowe oraz uprzednio posiekane orzechy.
Z ciasta uformować kulki przypominające spory orzech włoski.

Każdą kuleczkę spłaszczyć i z niewielkim odstępem ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 18 minut w 180 stopniach (posiadam piekarnik gazowy.)
Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.07.2020 21:26
Dobre to jest. Głos oddany.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak