Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chutney z czerwonej cebuli

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cebula czerwona 5 sztuk
olej rzepakowy 5 łyżek
miód prawdziwy 3 łyżki
ocet balsamiczny 100 ml
wino czerwone wytrawne 100 ml
Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Porada

Doskonały dodatek do pieczonych mięs, wędlin czy pasztetów. Polecam gorąco także na świąteczny czas.

Przepis i sposób przygotowania na: Chutney z czerwonej cebuli

Kroki postępowania

1
1. Cebulę obrać , włożyć do malaksera i posiekać drobno, można też drobniutko pokroić nożem, do rondelka wlać olej rzepakowy,
Krok 1 - Chutney z czerwonej cebuli foto
2
dodać cebulę i dusić pod przykryciem na wolniutkim ogniu około 20 minut, mieszać od czasu do czasu-nie dopuścić do przypalenia cebuli bo stanie się gorzka i będzie do niczego!
Krok 2 - Chutney z czerwonej cebuli foto
3
Następnie dodać miód, wlać ocet balsamiczny oraz wino, doprawić solą oraz pieprzem, dusić kilka minut aż płyn odparuje a cebula stanie się szklista
Wystudzić przełożyć do słoiczka.

W lodówce może stać do tygodnia-dłużej nie próbowałam bo szybko znika.
Krok 3 - Chutney z czerwonej cebuli foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka-87-25 23.06.2017 14:48
Bardzo lubię taką cebulę, jest przepyszna! Fajjny pomysł
Ada-Gaba 24.04.2017 14:56
ciekawa propozycja
Edita 24.04.2017 10:35
fajny pomysł
Mniam 23.04.2017 20:01
Bardzo lubię taką cebulę, jest przepyszna!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak