Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chutney brzoskwiniowo - gruszkowy

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

brzoskwinie 1 kg
gruszki 1 /2 kg
cebula biała 2 szt
cukier brązowy 1 1/2 szkl
ząbki czosnku 2 szt
sól 2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 2 łyżeczki
imbir starty 1 łyżka
rodzynki 200 g
ocet jabłkowy 1 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Chutney brzoskwiniowo - gruszkowy

Kroki postępowania

1
Cebulę pokroić w kostkę i w garnku wymieszać z cukrem. Odstawić.
Krok 1 - Chutney brzoskwiniowo - gruszkowy foto
2
W tym czasie możemy przygotować gruszki i brzoskwinie, obierając je ze skóry i pozbywając się pestek i gniazd nasiennych. Kiedy cebula puści sok, można zacząć podgrzewać na małym ogniu.
Krok 2 - Chutney brzoskwiniowo - gruszkowy foto
3
Po 5-10minutach dorzucić pokrojone w kostkę brzoskwinie i gruszki.
Krok 3 - Chutney brzoskwiniowo - gruszkowy foto
4
Chwilę podusić po czym wsypać rodzynki i przyprawy. Czosnek należy dodać rozgnieciony. Dusić, aż chutney będzie gęsty, wlewając pod koniec ocet.
Krok 4 - Chutney brzoskwiniowo - gruszkowy foto
5
Gorący przekładać do czystych słoiczków. Słoiki powinny się pozamykać, więc pasteryzacja nie jest potrzebna. Smacznego :)
Krok 5 - Chutney brzoskwiniowo - gruszkowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mala 08.10.2015 20:05
przepis robi wrażenie
pestka 30.09.2015 09:29
to jest z pewnością jest bardzo smaczne
Stenka 25.09.2015 18:31
warto zrobić
jasiek 25.09.2015 16:37
ekstra smaki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak