Przepis i sposób przygotowania na: Chruścik
Masło utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Ucierając wbijaj po 1 jajku, wymieszaj z mąką, dodaj ocet, sodę oczyszczoną, śmietanę. Wyrób na gładkie ciasto. Przełóż do woreczka, włóż na 50 minut do zamrażalnika.
Ochłodzone ciasto rozwałkuj na placek grubości 2 mm na stolnicy posypanej mąką. Wytnij paski 11 cm na 4 cm.
W każdym pasku zrób nacięcie długości 5-7 cm przez środek. Przez to nacięcie przewiń 1 koniec paska.
W rondlu rozgrzej tłuszcz. Ja smażyłam na smalcu (brałam z dużego pojemnika), ale na pewno będziesz potrzebować ok. 3-4 kostki smalcu sklepowego.
Chruścik wkładaj porcjami, smaż na złocisty kolorek. Odsączaj na papierowym ręczniku. Ostudzony chruścik posyp cukrem pudrem. Gotowe:)
Smacznego!