Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

CHRUPIĄCY DORSZ W SŁODKIM SOSIE CHILI

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

filet z dorsza 200 g
mąka pszenna 60 g
proszek do pieczenia 1 łyzeczka
jajko 1 szt
oliwa 1 łyzka
mleko 4 łyzki

SŁODKI SOS CHILI

papryczka chili 1 szt
czosnek ząbki 2 szt
koncentrat pomidorowy 3 łyzki
ocet winny 1 łyzeczka
sos sojowy 2 łyzki
Papryka słodka mielona Prymat 1 szczypta
woda 2 łyzki
cukier puder 1 łyzeczka

Przepis i sposób przygotowania na: CHRUPIĄCY DORSZ W SŁODKIM SOSIE CHILI

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

RYBA:

Mąkę przesiewamy do miski z proszkiem do pieczenia, robimy dołek, wbijamy żółtko i wlewamy łyżkę oleju oraz mleko.

Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na 15 minut, a następnie dodajemy ubite na sztywno białko.

Oczyszczoną i pokrojoną na kawałki rybę zanurzamy w cieście, smażymy w woku na bardzo mocno rozgrzanym oleju ( do miękkości ).

SŁODKI SOS CHILI:

Z woka zlewamy olej, zostawiamy jedną łyżkę, grzejemy.

Dodajemy posiekane chili oraz czosnek, a następnie ostrą paprykę, koncentrat pomidorowy, ocet winny, sos sojowy, wodę oraz cukier puder.

Podgrzewamy ok. 4-5 minut.

Podajemy gorące z rybką!

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DorotaZ 12.05.2015 19:57
Smaczna propozycja:)
Czarnula666 12.05.2015 16:05
świetnie wygląda :)
Betina#45 12.05.2015 11:09
wygląda wspaniale ! świetny przepis ;)
Krzysztof15 12.05.2015 09:19
bardzo lubie
Malinka 12.05.2015 09:08
Taka rybka to dopiero rozkosz dla podniebienia :)
paulette17 12.05.2015 09:06
Super przepis :) skorzystam :)
Wafelek2601 12.05.2015 08:47
Extra rybka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak