Przepis i sposób przygotowania na: Chrupiące bułeczki z jaglanką
Kroki postępowania
W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i cukier. Tłuszcz rozpuścić i wystudzić.
Do pojemnika od robota wsypać mąkę, ugotowaną i ostudzoną kaszę jaglaną, sól oraz płatki jaglane.
Wlać rozczyn i roztopiony tłuszcz i zagnieść jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę.
Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, zagnieść, podzielić na 10 kawałków i uformować bułeczki.
Bułki ułożyć na blasze wyścielonej papierem lub matą, spryskać lub posmarować wodą, posypać płatkami jaglanymi. Zostawić w ciepłym miejscu na około 30 minut aż wyrosną.
Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 20 minut. wystudzić na kratce.