Przepis i sposób przygotowania na: Chouquettes czyli mini ptysie bez nadzienia
Zdjąć z ognia i jednym ruchem wsypać przesianą mąkę,dobrze wymieszać aż nie będzie widoczna sucha mąka i wszystko ładnie się połączy.
Garnek z mieszanką wody,tłuszczu i mąki wstawić znów na ogień i gotować około 4-5 min ( na delikatnym ogniu) mieszając od czasu do czasu żeby ciasto się nie przypaliło.
Gdy ciasto jest dobrze zaparzone nie przylepia się do ścianek garnka i łyżki.
Po tym czasie odstawić ciasto do przestudzenia.
Gdy ciasto już przestygnie ale nie jest całkowicie zimne wbijamy do niego po 1 jajku i dokładnie miksujemy,następnie znów dodajemy jajko i powtarzamy tą czynność do wyczerpania się jajek.
Gotowe ciasto parzone nakładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w formie dużej gwiazdy. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obficie posypujemy cukrem perlistym.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika (180°C z termoobiegiem) i pieczemy 30min.