Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chłodnik z buraczków z jajkiem i serem kozim

5.0
(22)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Chłodnik z buraczków - klasyczna zupa polska na lato. Ta wersja jest zrobiona na wywarze warzywnym, kefirze, soku z buraka i całym mnóstwie świeżych warzyw. Spróbujcie!

Składniki:

Buraczki tarte SMAK 1 słoik
wywar warzywny 200 mililitrów
sok z buraków 100 mililitrów
ocet winny czerwony 50 mililitrów
jogurt naturalny 500 mililitrów
kefir 500 mililitrów
śmietana 30% 200 mililitrów
szczypiorek 1 pęczek
kolendra 1 pęczek
koper 1 pęczek
rzodkiewka 1 pęczek
ogórek 2 sztuki
jajka przepiórcze 2 sztuki
ser kozi 100 gramów
oliwa 30 mililitrów
cukier trzcinowy 100 gramów

Do smaku:

Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny Prymat w młynku

Przepis i sposób przygotowania na: Chłodnik z buraczków z jajkiem i serem kozim

Dodaj buraczki tarte do esencjonalnego wywaru warzywnego. Zalej octem, aby zachować kolor. Ostudź.

Kolendrę  miksujemy z oliwą. 

Szczypiorek i koperek drobno pokrój. Rzodkiewkę i ogórka drobno pokrój. Wymieszaj śmietanę, kefir, jogurt  i zsiadłe mleko na jednolitą konsystencję. Dodaj 2-3 łyżki buraczków, pokrojone warzywa i wymieszaj.

Gotowy chłodnik podawaj z kawałkami koziego sera, połówkami jajek przepiórczych i delikatnie skrop oliwą kolendrową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak