Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chłodnik ogórkowo - buraczkowy

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

buraki ćwikłowe 1 szt
ogórek gruntowy 2 szt
koper świeży 1/2 pęczka
jogurt naturalny 400 ml
maślanka zimna 400 ml
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
sól do smaku 1 szczypta
bulion warzywny 200 ml
rzodkiewka 1/2 pęczka

Przepis i sposób przygotowania na: Chłodnik ogórkowo - buraczkowy

Kroki postępowania

1
Przygotować wszystkie składniki. Buraczki czerwone umyć ,osuszyć i owinąć folią aluminiową . Wstawić do piekarnika i piec 30 -40 minut w 190 stopniach. Ostudzić ,obrać i zetrzeć na grubszej tarce .
Krok 1 - Chłodnik ogórkowo - buraczkowy foto
2
Ogórki obrać ,umyć i zetrzeć na średniej tarce .
Krok 2 - Chłodnik ogórkowo - buraczkowy foto
3
Przygotować rzodkiewki, umyć i osuszyć .Zetrzeć na średniej tarce.
Krok 3 - Chłodnik ogórkowo - buraczkowy foto
4
Włożyć do naczynia ogórki starte , rzodkiewki , buraczki i ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę .Wlać maślankę , jogurt i bulion ostudzony przygotowany wcześniej .
Krok 4 - Chłodnik ogórkowo - buraczkowy foto
5
Przyprawić pieprzem i solą . Wszystko wymieszać posypać koperkiem . Włożyć do lodówki aby się przegryzły składniki i podawać schłodzone .
Krok 5 - Chłodnik ogórkowo - buraczkowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Benita 08.08.2016 23:59
musiał być smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak