Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chłodnik Litewski

3.0
(16)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zsiadłe mleko 1 l
jogurt grecki 400 ml
jajko 2-4 szt
botwinka 1 pęczek
koperek 1 pęczek
ogórek 1 szt
sok z cytryny 1/2 szt
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
cukier

Przepis i sposób przygotowania na: Chłodnik Litewski

Buraczki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zalać niewielką ilością wody i gotować ok 5 min. Wystudzić (nie odcedzać). Ogórki zetrzeć na dużych oczkach. Posiekać botwinkę i koperek. Posiekane warzywa i wystudzone buraczki połączyć z zsiadłym mlekiem i jogurtem, wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Serwować schodzony z jajkiem ugotowanym na twardo.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

miodunka 20.05.2015 20:57
zbliża się sezon chłodników
marenka 20.05.2015 19:00
Uwielbiam taki chłodnik
cukiereczek 20.05.2015 18:58
wspaniała domowa zupa
cooked 20.05.2015 18:38
musi byc super!
Justi2401 20.05.2015 18:13
Pychotka! :)
Małgorzata Pin 20.05.2015 16:54
Oj mam ochotę na ten chłodniczek.
Łukasz15 20.05.2015 16:16
Pysznie wygląda
gosia561 20.05.2015 15:57
najlepsza z letnich zup
dża 20.05.2015 15:56
Uwielbiam taki chłodnik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak