Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chlebek dla dwojga

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
Ciasto francuskie, a w nim same dobroci. Upieczone, nadziane, wygląda jak chlebek. Idealne na romantyczną kolację.

Składniki:

składniki chlebka

ciasto francuskie 1 sztuka
suszone pomidory 5 sztuk
serek kremowy 1 opakowanie
piersi z kurczaka 2 sztuki
sezam 2 duża łyż.
białko 1 sztuka
sól 1 szczypta
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1 szczypta
Pieprz biały mielony Prymat 1 szczypta
Oregano suszone Prymat 1 szczypta

Porada

Upieczony chlebek najlepiej smakuje na ciepło. Można go podać z warzywami i sosem jogurtowym. Zamiast sezamu można również posypać makiem.

Przepis i sposób przygotowania na: Chlebek dla dwojga

Ciasto francuskie dzielimy na pół.
Piersi z kurczaka przecinamy tworząc sakiewkę.
Wnętrze piersi grubo smarujemy serkiem i wkładamy pomidorki.
Gotową nadzianą sakiewkę układamy na środku ciasta francuskiego.
Boki ciasta nacinamy i zaplatamy tworząc mumię.
Białkiem smarujemy całą powierzchnię ciasta, na koniec posypujemy sezamem.
Pieczemy około 45 minut w 170 stopniach do zarumienienia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak