Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb żurkowy

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zaczyn;

zakwas na żur 100 gram
woda 200 ml
mąka żytnia 30 dag żytniej chlebowej typ720

ciasto

mąka pszenna 815 gram chlebowej typ750
olej 60 ml
woda letnia 360 ml
sól 2 łyżeczki
cukier 1 łyżeczka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyzeczka
drożdże 2 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb żurkowy

Kroki postępowania

1
Składniki zaczynu wymieszać razem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 12 godzin.
Krok 1 - Chleb żurkowy  foto
2
Po upływie 12 godzin do zaczynu dodać wodę, olej, przyprawy oraz drożdże, wymieszać i dosypać mąkę
Krok 2 - Chleb żurkowy  foto
3
Ciasto zagniatać najlepiej przy pomocy robota z końcówką haka przez kilka minut po zagnieceniu ciasto ma być gładkie i nie może się kleić do ręki. Ciasto przykryć i odstawić na dwie godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 3 - Chleb żurkowy  foto
4
Wyrośnięte ciasto podzielić na pół i uformować bochenki, dwa koszyczki wysypać mąką i ułożyć w nich ciasto, przykryć i odstawić jeszcze na godzinę do podrośnięcia.
Krok 4 - Chleb żurkowy  foto
5
Piekarnik nagrzać do 230st i wyłożyć bochenki na ogrzaną blachę z wyposażenia piekarnika i piec przez 10 minut po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 210 st i piec kolejne 30 minut. Upieczony chleb ma mieć po postukaniu w spód głuchy odgłos.
Krok 5 - Chleb żurkowy  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 13.03.2016 11:41
Rewelacyjny chlebek
Janina 13.03.2016 10:21
Domowy najlepszy;))
Iwusia 12.03.2016 23:02
ależ wspaniały chlebuś takie wypieki to ja lubię
norweska20 12.03.2016 22:41
smakowity wypiek
gosia1988 12.03.2016 21:27
Taki domowy na pewno lepszy niż kupny
Wiktoria29 12.03.2016 21:00
fajny, z chrupiącą skórką i taki jasny w środku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak