Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z miodem i twarożkiem.

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka poznańska 3 szkl
woda letnia 250 ml
sól 1,5 łyżeczka
miód lipowy 1 łyżka
drożdże 20 g
olej roślinny 3 łyżka
twarożek 100 (śmietankowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z miodem i twarożkiem.

Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z miodem i odstawić na 20 min, aż zaczną rosnąć.
Następnie wszystkie składniki połączyć i wyrobić dość luźnie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie szybko wyrobić- jeżeli będzie się bardzo kleić, można podsypać odrobiną mąki. Uformować w bochenek i włożyć do formy. Posmarować rozkłóconym jajkiem. Odstawić na kolejne 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Włożyć chleb do piekarnika na środkowy poziom, a na najniższy włożyć naczynie z lodowatą wodą.
Piec około 30 minut.

Chlebek jest mięciutki w środku, lekko wilgotny i ma delikatny aromat serka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 11.07.2013 15:41
smaczne !!!!
gosia56 14.01.2013 20:39
napewno pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak