Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z mąką kukurydzianą i chia

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zaczyn

woda 200 g
mąka żytnia 200g typ720
zakwas żytni 1 lyzka

ciasto wlasciwe

woda 200 g
mąka pszenna typ 650 300 g
mąka kukurydziana 80 g
sól 1 lyzeczka
miód 1 lyzeczka
siemię lniane 3 lyzki złote
szałwia hiszpańska 2 lyzki

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z mąką kukurydzianą i chia

Kroki postępowania

1

Zaczyn:
Zakwas wymieszać z wodą, dodać mąkę i ponownie zamieszać. Odstawić pod ściereczką na całą noc (ok. 12-14h).

Po tym czasie do misy robota wsypać mąkę pszenną i kukurydzianą.
Krok 1 - Chleb z mąką kukurydzianą i chia foto
2

Wsypać siemię lniane i szałwię hiszpańską. Dodać sól.
Krok 2 - Chleb z mąką kukurydzianą i chia foto
3

Do misy wlać wodę, dodać miód i zaczyn. Zagnieść jednolite ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 3 godziny.
Krok 3 - Chleb z mąką kukurydzianą i chia foto
4

Po tym czasie zamieszać, przełożyć do formy (keksówka 25cm), oprószyć mąką i wyrównać.
Krok 4 - Chleb z mąką kukurydzianą i chia foto
5

Odstawić na kolejne 3 godziny.
Krok 5 - Chleb z mąką kukurydzianą i chia foto
6


Piec około 45 minut w 210 stopniach, wystudzić na kratce
Krok 6 - Chleb z mąką kukurydzianą i chia foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 09.06.2015 13:06
Następny apetyczny chlebuś:)
Mniam 09.06.2015 11:55
Pięknie Ci rosną te chlebki. Super! :)
fotoviderek 08.06.2015 20:15
Super chlebek :)
Franciszek 08.06.2015 17:57
Pycha chlebki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak