Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z czarnym sezamem i babką płesznik Zewy

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 500 typ 500
mąka pszenna 250 typ 750
babka płesznik 4 łyżki
sezam czarny 3 łyżki
drożdże suche 8 g
woda ciepła 2 szk
woda ciepła 1/4 szk
cukier 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
olej rzepakowy 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z czarnym sezamem i babką płesznik Zewy

Suche składniki wymieszać.
Do miski wlać wodę i olej, wsypać suche składniki i wymieszać.
Miskę z ciastem zakryć folia spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 5 godzin.
Potem szybko uformować bochenek, oprószyć mąką i zakryć ściereczką.
Zostawić do wyrośnięcia.
Gdy bochenek wyrasta do piekarnika wstawić naczynie żaroodporne, nagrzać do 200 stopni.
Potem szybko przełożyć wyrośnięty bochenek, zakryć pokrywką i piec 35 minut.
Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 20 minut.
Chleb wyjąć na kratkę i wystudzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 11.05.2017 21:06
fajny przepis
ZEWA 08.05.2017 14:11
Bardzo dziękuję :)
Madzai 08.05.2017 10:37
bardzo smaczne
ben-ka 08.05.2017 09:53
smaczny, bo domowy.
slodkieniebo 08.05.2017 09:20
Wspaniały chleb !
Wiesława1 08.05.2017 08:48
Wygląda smakowicie
misia123410 08.05.2017 08:41
Same pyszności:)
ilka01 08.05.2017 07:34
super, musze wypróbować :)
jagoda5913 08.05.2017 00:08
fajny chlebek
Renataj 07.05.2017 23:27
Interesujący pomysł na chleb - warto wypróbować:)
MagdalenaIC 07.05.2017 21:58
Coś wspaniałego :)
Mniam 07.05.2017 21:10
Kanapeczki z takim chlebem muszą być przepyszne. A najlepszy świeży z masełkiem :)
Justi2401 07.05.2017 20:46
Domowe pieczywo zawsze smakuje najlepiej :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak