Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z czarnuszką na żytnim zakwasie

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zakwas żytni 100 gram
mąka żytnia 100 gram razowa
mąka pszenna typ 750 70 gram
mąka pszenna typ 450 100 gram
sól 7 gram
cukier 1 łyżeczka
olej 1 łyżka
Czarnuszka nasiona Prymat 1 łyżeczka + do posypania
woda ciepła 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z czarnuszką na żytnim zakwasie

Kroki postępowania

1
Do miski wsypać wszystkie mąki, sól, cukier, olej, aktywny, dokarmiony dzień wcześniej zakwas i pół szklanki wody. Mieszać i powoli dodawać resztę wody. Ilość dodanej wody zależy od stopnia wilgotności mąki i zakwasu. Ciasto nie powinno być rzadkie. Na koniec wsypać czarnuszkę i jeszcze raz wymieszać.
Krok 1 - Chleb z czarnuszką na żytnim zakwasie foto
2
Wyłożyć ciasto do natłuszczonej formy ( 9 / 21 ), mokrą dłonią wyrównać i posypać czarnuszką. Przykryć ściereczką i zostawić w cieple do wyrośnięcia. U mnie ciasto rosło ponad trzy godziny.
Krok 2 - Chleb z czarnuszką na żytnim zakwasie foto
3
Piekarnik nagrzać do 200*C i wstawić chleb na 10 min. następnie zmniejszyć temp. do 180*C i piec jeszcze 40 - 45 min.
Krok 3 - Chleb z czarnuszką na żytnim zakwasie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ifa 11.04.2015 10:35
Już czuję jak pachnie, piękny!
barbara11561 11.04.2015 10:06
pyszny chlebek
Mancia w kuchni 11.04.2015 09:05
świetny chlebuś - kradnę przepis
Motorek 11.04.2015 08:52
najlepszy domowy
bertpvd 11.04.2015 08:28
świetny przepis na chlebek
Babeczka35 11.04.2015 07:52
Uwielbiam pieczywo z czarnuszką:)
Renata9 11.04.2015 07:36
Pyszny, domowy chlebuś :-)
Iwusia 10.04.2015 23:19
smaczny domowy
jagoda5913 10.04.2015 22:51
Domowy dobry

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak