Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z cebulą i liściem laurowym
Kroki postępowania
Zaczyn: składniki zmieszać i odstawić na około 10-12 godzin.
Do rondelka wlać mleko, wrzucić liście laurowe i postawić na ogniu.
W międzyczasie posiekać w kostkę obraną cebulę, wrzucić do mleka. Zagotować i zdjąć z ognia, wystudzić. Wyjąć liście laurowe.
Do misy robota wsypać obie mąki i sól.
Po tym czasie ciasto należy krótko wyrobić, przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch wyrównać. Przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 3 godziny do wyrośnięcia.
Wyrośnięty chleb wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i piec 30 minut. Zmniejszyć do 200 i piec jeszcze 20 minut.
Wystudzić na kratce