Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

CHLEB Z BRĄZOWEJ MĄKI CHLEBOWEJ

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka chlebowa brązowa 350 g
mąka pszenna 100 g
sól 1 łyżka
cukier 1 łyżka
mleko 280 ml
drożdże suche 2 łyżeczki
masło lub margaryna 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: CHLEB Z BRĄZOWEJ MĄKI CHLEBOWEJ

Mleko podgrzać (aby nie było ani za zimne ani za gorące). Do mleka dosypać drożdże i cukier i wymieszać. Obie mąki wymieszać z solą, wlać mleko i roztopione, przestudzone masło. Wyrobić dokładnie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (u mnie zajęło to około 40 minut). Po tym czasie drożdżowe ciasto wylać na stolnicę podsypaną mąką i dokładnie zagnieść. Podzielić na dwie części i każdy kawałek ciasta umieścić w foremce (u mnie foremki były małe, ale jeśli foremka jest większa to umieścić w niej całe ciasto). Chlebek można posypać różnymi ziarnami, u mnie były to płatki owsiane i siemię lniane. Foremki odstawić na około 10 minut do ponownego wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec około 25 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 28.08.2016 21:42
wspaniały domowy wypiek
Ola1young 28.08.2016 14:35
chleb domowy jest najlepszy :)
Ewa Wojtaszko 24.08.2016 22:48
pięknie wyrósł :)
Grazyna0211 24.08.2016 13:29
smaczny chleb
Łukasz15 24.08.2016 12:46
Bardzo smaczny
trufelek 24.08.2016 10:24
Wygląda apetycznie :)
tobi1989 24.08.2016 09:32
Smaczny i zdrowy :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak